به گزارش روابط عمومی صندوق کارآفرینی امید به نقل از خبرگزاری صداوسیما؛ برنامه میز اقتصاد شبکه خبر سیما در برنامه 23 بهمن ماه به موضوع اشتغالزایی، رونق تولید و افتتاح ۱۶ هزار طرح اشتغالزایی پرداخت.
مشروح این گفتگو را در ادامه می بینید:
مجری: همانطور که در خبرها به اطلاع شمابینندگان رسید، مدیرعامل صندوق کارآفرینی از افتتاح ۱۶ طرح اشتغال زایی با تلاش این صندوق خبر داد، که نقش قابل توجهی در افزایش اشتغال در مشاغل خرد و متوسط دارد.
امروز به همین بهانه در میز اقتصاد قصد داریم روند و فرآیند تسهیلاتدهی در صندوق کارآفرینی امید و همچنین نقشی را که این صندوق در توسعه اشتغال و به خصوص در حوزه مشاغل خرد متوسط دارد بررسی کنیم، و اینکه رویکرد صندوق کارآفرینی امید در تسهیلات دهی به چه اندازه متناسب در آمایش سرزمینی اسناد بالادستی و نیازهای کشور است.
در خدمت آقای نعمت الله رضایی مدیرعامل صندوق کارآفرینی امید هستیم.
سوال: این ۱۶ هزار طرح اشتغالزایی در کدام استانها بود؟ آیامربوط به روستاهاست؟ بیشتر در چه زمینه هایی اجرا شده اند؟
رضایی مدیرعامل صندوق کارآفرینی امید: اجازه میخواهم قبل از اینکه درباره این ۱۶ هزار طرح صحبت کنم، اشاره کنم که از ابتدای سال تاکنون بیش از ۳۷ هزار طرح در کشور از حمایت این صندوق بهره مند شده است. برای این طرحها بیش از ۶ هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت شده است، با تسهیلاتی که صندوق پرداخت کرد، بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان سرمایه به بخش تولید واردشد و این بخش فعال و مولد تبدیل شد. ۱۱۱ هزار امکان اشتغال ایجاد شد. سی هزار و هشتصد طرح را در دو مرحله افتتاح کردیم یکسری طرحها را که بیشتر در نزدیکی مناطق شهری بودند، همان ۱۶ هزار و ۱۰۰ طرحی بودکه فرمودید.
سوال: یعنی ۱۶۱۰۰ طرح یعنی فقط برای مناطق شهری است؟
رضایی: مناطق شهری و همه شهرها است، ۱۴۷۰۰ طرح فقط در مناطق روستایی بود، صندوق کارآفرینی امید در دهه مبارکه فجر، از سی هزارو هشتصد طرح حمایت کرد و طرحهای قبلی خود را افتتاح کرد، برای این طرحها ۴۳۰۰ میلیارد تومان تسهیلات پرداخت شده است.
۱۲ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری مولد شده است، به ازای ۳۰۸۰۰ طرح، ۹۲ هزار فرصت شغلی در مناطق روستایی و شهری ایحاد شده است، این طرحها در کل پهنه سرزمین بود،از این طرحها به عنوان مثال، ۱۰۵۰ طرح در استان سیستان و بلوچستان و ۱۱۹۱ طرح در استان کرمان بود.
سوال: از آن سی هزار تایی که افتتاح شده است؟
رضایی: بله از آن سی هزار تایی که افتتاح شده است، به عنوان مثال در استان لرستان ۱۷۰۰ طرح داشتیم، منابع ما منابع ارزان قیمت است، سعی کردیم با اولویت مناطق محروم، توزیع عادلانه آب برای مناطق مختلف کشور داشته باشیم .
سوال: عدالت را چطور اجرا کرده اید یعنی اینکه برای هر استان سهمیه بودجه گذاشتید؟
رضایی: موسساتی که تامین اعتبار میکنند توزیع اعتبار انجام نمیدهند، ولی ما این کار را انجام دادیم، از ابتدای سال بر اساس شاخصهای مختلف نرخ بیکاری برنامه ریزی و تلاش کردیم سهم توزیعی مشخصی برای همه استانها تعیین کنیم، با توجه به اینکه با دستگاههای گوناگونی کار میکنیم شاخص های مرتبط با آنها هم اعمال شد و برای هر بخش توزیع مشخص داشتیم، متناسب با آن به استانها اعتبار اختصاص داده شد. طرحها در یک فرآیند کاملاشفاف یعنی طرح از طریق دستگاه اجرایی به شورای برنامه ریزی و توسعه استان ذیل شورا کارگروه سرمایه گذاری بررسی اولیه را انجام میدادند چنانچه با سیاستهای بخشی و سیاستهای منطقهای همخوانی بین اینها وجود داشت طرحها به صندوق کارآفرینی امیدمعرفی شدند .
سوال: یعنی اینطور نیست که مثل گذشته خود صندوق کارآفرینی امید تشخیص بدهد که طرحی تسهیلات نیاز دارد، آیا شما میگویید با توجه به اسناد بالادستی و نیازهای کشور این تسهیلات را پرداخت میکنید؟ آیا سیستم یکپارچهای در کشور ایجاد میشود؟
رضایی: بله همین طور است، در کشورمان قوانین توسعه داریم، اسناد بالادستی متفاوت داریم، در دولت سیزدهم سند تحول مردمی داریم، میبایست خودمان را متناسب با آنها هماهنگ کنیم با این موضوع، دستگاههای بخشی، سیاست بخشی و منطقهای را باید در نظر بگیرند برای این کار باید از طریق دستگاههای اجرایی معرفی میشوند. سیاستهای بخشی در نظر گرفته میشود در استان شورای برنامه ریزی استان ها، به ریاست استاندار یا معاون استاندار طرحها بررسی میشوند. سیاستهای آمایشی منطقه هم در نظر گرفته میشود طرحها به یکی از موسسات پولی و اعتباری از جمله صندوق کارآفرینی امید معرفی میشوند ما آنجا فرایند بررسی طرحها از باب اینکه توجیه اقتصادی دارد توانایی انجام کار وجود دارد، طرح در دوره زمانی مشخص به بهره برداری میرسد. بررسیها انجام میشود درنهایت فرآیند تصویب پایان می یابد و بعد از تصویب مراحل پرداخت انجام می شود،که این مراحل را بسیار سهل کرده است. پیش از این اختیار ما در استان ها بسیار کم بود اما از ابتدای امسال اختیار استانها ۶ برابر شده است.
سوال: یعنی چه؟
رضایی: استانها میتوانستند طرح ها را تا سقف ۵۰۰ میلیون تومان تصویب کنند، بیشتر از آن را باید به مرکز ما ارسال می کردند ، اما اکنون سه میلیارد تومن اختیار به مدیران استانی دادهایم، مدیران منطقه را کلا حذف کردیم اختیارات استانها افزایش پیدا کرد آنهایی که بالای این مبلغ بودند. مستقیم از طرف مدیر استان معرفی میشد و اینجا کمیته ارزیابی ما در نهایت در مدت یک هفته بررسیهامی کردند و پاسخ به استانها ارسال می شد.
سوال: یعنی آن روند بروکراسی کوتاه شد؟
رضایی: وثایق را کاهش دادیم، بسیار تسهیل کردیم، ما تا یک میلیارد تومان را با ضامن تنی پرداخت میکنیم، ۱۵۰ میلیون تومان تسهیلات با یک کارمندضامن، سیصد تومن تسهیلات با دو ضامن، یعنی اگر فرد، وثیقه غیر منقول نداشته باشدو نتواند وثیقه بیاورد میتواند، با پنج ضامن تا یک میلیارد تسهیلات دریافت کند .
سوال: پیش از این چطور بود ؟ برای ۱۵۰ میلیون تومان تسهیلات شما، چند ضامن نیاز بود؟
رضایی: تسهیلات تا ۱۵۰ میلیون که نداشتیم، تا صد تومن که پرداخت میشد حداقل دو ضامن کارمند و یا ۳ ضامن غیر کارمند اتفاقی که افتاد زنان سرپرست خانوار و زنان کارآفرین چنانچه عرض کنم که متناسب با یارانهای که دارند با یارانه شان آن بدون هیچ چیزی ضامن خارج از طرح همان یارانه میشود ضامن شان روند خیلی تاثیر شد ما عرض کردم در ۱۰ ماهه اول سال جاری توانستهای ۳۷ هزار فقره تسهیلات پرداخت کنیم ۶ هزار میلیارد تومان امیدواریم که تا پایان سال حداقل ۵۰ درصد این طرح را بتوانیم افزایش بدهیم.
سوال: دو نکته قابل توجه اینجا وجود دارد در این طرحها ما قبلاً در سالهای گذشته که صندوق کارآفرینی را طرح هایش را بررسی میکردیم طرحهای اشتغالزایی و این موارد بود الان من دیدم در گزارش همکارمان هم بود تنهایی مثل ایستگاه اورژانس یا مثلاً مدارس این در واقع همان یکپارچه شدن نیازهای کشور و پرداخت تسهیلات است دیگر درست است یعنی شما آمدی ورود کرده اید روی آن چیزهایی که کشور نیاز دارد؟
رضایی: ببینید ما هیچ محدودیتی نداریم که در هیچ بخش اقتصادی یعنی در سه بخش عمده اقتصادی اعم از معدن کشاورزی و خدمات ما امکان پرداخت تسهیلات داریم ما تنها شرطش این است که دستگاه اجرایی تفاهم نامه باهاش داشته باشیم منابع را مشترک کنیم جالب از اتفاقات جالبی افتاد ما در بخش بهداشت و درمان مراکز بهداشتی و درمانی اعم از مراکز درمان ناباروری مراکز سلامت مراکز جراحی تخصصی در استان سیستان و بلوچستان چند تا از اینها را ما افتتاح کردیم پزشکان آمدند خودشان مرکزی را در نظر گرفتند جا را مشخص کردند بخش مادی را ما کمک کردیم یعنی کمک کردن به بخش درمان یا در هر بخش اقتصادی دیگر این است که محدودیت در این زمینه وجود ندارد یک اتفاق بسیار جالبی هم که در بحث منابع صندوق دارد میافتد ما متناسب با بحثهایی که در زمینه احیا وجود دارد اعم از طرحهای راکت طرحهای نیمه تعطیل و نیمه فعال این طرحها را تسهیلاتی که ما پرداخت کردیم با ۲۰ درصد سهم تسهیلاتی که صندوق پرداخت کرده و ۸۰ درصد آوردهای که وجود دارد یا راکت بوده یا نیمه فعال بوده طرح فعال شده یعنی ما عرض کنم که ۵۳۱ طرح با این شرایط افتتاح کردیم.
سوال: خیلی خوبه این نکته خیلی مهمی است؟
رضایی: ما ۶۲۲ میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کردیم، دو هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان سرمایه برگشت به بخش تولید، ۷۹۶ یا هشت هزار نفر در آنها شاغل شدهاند، این اتفاق موجب میشود هم، سهم تسهیلاتی کمتر باشدو هم منابع راکت هم به چرخه تولید برگردند.
سوال: نکته دومی که در بحث گزارش هم بود بحث اشتغال قابل توجه است که به واسطه این حمایت تسهیلات ایجاد شده این به دلیل این است که ما بیشتر اشتغال مان در مشاغل خرد و متوسط است درسته؟
رضایی: ببینید همه جای دنیا اگر به دنبال سیاستهای کلان سیاستهایی باشند که بخواهند اشتغال افزایش پیدا کند قاعدتاً باید بروند سراغ طرحهای خرد و کوچک و متوسط و معیشت محور در دنیا تقریباً بالای ۹۰ درصد مشاغل مربوط به این طرحها است بر اساس نیروی کاری که مرکز آمار ایران نتایج ۶ را به صورت فصلی منتشر میکند همکاران من استخراج کردند هشتاد ممیز شش دهم درصد اشتغال کشور ما در طرحهای خرد کوچک متوسط است و جالبترین جا است که ۶۴ درصد در کارگاههای ۱ تا ۴ نفر کارکن است پس طبیعی است که حوزه فعالیتی صندوق که عملاً طرحهای خرد و کوچک و متوسط مقیاس هستند منابع هم که ما پرداخت میکنیم طبیعی است که به سرعت به به اشتغال میانجامد عملا طرحهای خرد کوچک و متوسط یک سری ویژگیها دارند یکی از ویژگیهای ایشان این است که با سرمایه اندک میشود شغل ایجاد کرد میشود عرض کرد که خیلی زود بازده هستند انعطاف پذیر هستند تغییرات اقتصادی خیلی راحت منعطف هستند و خودشان را میتوانند مستحضرید زمانی که بحث کرونا پیش آمد خیلی از واحدهای خرد به سرعت رفتن در تولید ماسک و البسه پزشکی فعال شدند این درصدها وجود دارد میشود در کل پهنه سرزمینی راحتی آنها را فراهم کرد میشود در محل سکونت همه افراد در همه جای کشور که باشند اینها درگیر باشند ما هم سیاستهای ما را در این جهت بردیم یعنی بردیم طرحها را در مناطق روستایی اولویت ما بود طرحهای تولید کالای اساسی اولویت ما بود جایگزینی واردات اولویت ما بود اگر طرحها عرض کنم که امکان صادرات داشته باشند حمایتشان میکنیم طرحهای دانش بنیان شهرهایی که جوانان و زنان کارآفرین باشند اینها را مورد حمایت قرار گرفتند من یک ارزیابی از ده ماهی که تسهیلات پرداخت کرده ایم گرفتم ۳۲ درصد کارآفرینانی که از صندوق تسهیلات گرفتهاند بانوان بودند و جالبتر اینکه ۴۷ درصد شاغلین در کلیه طرحها بانوان بودند یعنی در واقع طرحها کاملاً خورده به نقطه هدف و نکته جالبتر هم این است که ما اگر به دنبال سیاستهای فقر زدایی و افزایش اشتغال هستیم قاعدتاً باید برویم به سمت طرحهای اشتغالی و طرحهای کوچک.
سوال: آقای دکتر الان شاید خیلیها در جریان باشند با توجه به آخرین تغییراتای که در صندوق کارآفرینی امید بوده الان کف و سقف پرداخت تسهیلات چقدر است و چقدر سود و تسهیلات حمایتی شما چقدر است بازپرداخت به چه صورت است یک توضیح هم در این رابطه اگر امکان دارد بفرمایید؟
رضایی: صندوق کارآفرینی امید عملاً یک موسسه عمومی غیر دولتی است ما یک نهاد پولی نیستیم ما در واقع دوتا فعالیت را همزمان انجام میدهیم یک قسمت و توسعهای و توانمندسازی در کنار آن قضیه حمایتها وجود دارد.
پس طبیعی است که تسهیلاتی که ما پرداخت میکنیم تسهیلات ارزان قیمت باشد ما کارمزد مان از ۴ درصد هست با منابع که گاهاً مشترک است زیر ۱۰ درصد عمده منابعی که صندوق پرداخت میکند زیر ۱۰ درصد نرخ سود و کارمزدش است متناسب با نوع طرح از ۳۶ ماه تا ۷۲ ماه دوره بازپرداخت تسهیلات است بعد از اینکه طرحها نیاز به دوره مشارکت دارند و متناسب با نیاز شان از شش ماه تا یک سال دوره مشارکت بهشون داده میشود برخی نیاز به دوره تنفس دارم طرح به بهره برداری رسیده تا متقاضی خودش را آماده پرداخت اقساط کند باید یک فرصتی داده بشود تا شش ماه عرض کنم که تنفس به طرحها داده میشود به همین دلیل است که میزان بازپرداخت تسهیلات ما بسیار مناسب است ما نسبت تسهیلات معوق بررسی در گذشته مان به تسهیلات مان کمتر از ۲ است ۱.۸ دهم درصد است.
سوال: من فکر نمیکنم نمونه اش را داشته باشیم؟
رضایی: نمونه اش را نداریم مردم خودشان تسهیلات را دارند پرداخت میکنم ما کمترین نیرو را در زمینه جذب تسهیلات داریم از مردم.
سوال: آقای دکتر برای کسب و کارهای نوپا دانش بنیان چه اقداماتی انجام شده است در صندوق شما؟
رضایی: من عرض کنم خدمتتان که یکی از بحثهایی که میدانید که صندوق کارآفرینی امید دقیقا مصداق اصلی شعار سال است یعنی تولید اشتغال دانش بنیان کارآفرین کاملاً همسو هستیم ما شعار سال یک رویدادی را شروع کردیم با معاون توسعه روستایی و مناطق محروم تحت عنوان مولد مدار شامل دانش بنیان اشتغال آفرین روستایی طرحها را داریم فراخوانها را انجام میدهیم که عرض کنم که طرحهایی که حوزه فعالیتهای طرحهای دانش بنیان در حوزه روستا است مورد حمایت قرار بگیرد در سال جاری تاکنون بیش از ۱۰۰ طرح مورد حمایت صندوق قرار گرفته، ولی یک نکتهای که عمدتاً در مورد طرحهای خود کوچک و متوسط وجود دارد بحث منابعی است که عمدتاً نظام بانکی به آن اختصاص میدهد من یک گزارشی را مطالعه میکردم کره جنوبی بیش از ۸۰ درصد منابع نظام بانکی اش به طرحهای خرد کوچک تعلق گرفته مالزی بیش از ۶۰ درصد آمریکا ۱۷ درصد روسیه در کشور ما در سال گذشته چهار و نیم درصد منابع نظام بانکی به طرحهای خرد کوچک متوسط یعنی از ۳۰۰۰ همت تسهیلاتی که نظام بانکی سال گذشته ۱۳۵ همت به طرحهای خرد کوچک متوسط پرداخت کرد.
سوال: چرا آقای دکتر مگر ما برنامه ریزی نداریم؟ آمایش سرزمینی نداریم؟ هدف مسئولین هم افزایش اشتغال است ؟
رضایی :عمده منابعی که نظام بانکی پرداخت میکند بیش از ۶۵ درصد را مجدد به عنوان سرمایه در گردش دارد پرداخت می کند به واحدهای که هم اکنون با آنها همکاری می کند. طرح بسیار خوبی را سال گذشته دولت در قالب لایحه بودجه ۱۴۰۱ به مجلس داد که که عملیاتی نشد، امسال مجدد در قالب لایحه بودجه ۱۴۰۲ به مجلس محترم داده شد مبنی بر اینکه این منابع خرد تجمیع شوند بدون اینکه ساختار جدید ایجادشود، از ظرفیت صندوق کارآفرینی امید استفاده شود این صندوق شود صندوق پیشرفت و عدالت کلیه منابعی که برای سرمایه گذاریهای خرد کوچک متوسط است منابع دولتی و منابع نظام بانکی در این صندوق تجمیع بشود با توزیع مناسب در سراسر استان به طرحها اختصاص پیدا کند، تصورم این است که با این اتفاق، سال آینده شاهدباشیم که افزایش بسیار چشمگیری در منابع مربوط به طرحهای خرد و کوچک رخ دهد، و هدفمند شود، امسال دولت پیشبینی افزایش ۸ درصدی را انجام داده بودید، افزایش ۸ درصدی را برای هر استان هم یک سهمی در نظر گرفتهاند، استانداران محترم به عنوان مدیران عالی دولتی در هر استان، باید ابزار لازم را برای سرمایه گذاری داشته باشند. وقتی منابع را ما در اختیارشان قرار ندهیم عملا نمیتوانند کاری انجام دهند امیدواریم سال آینده این اتفاقی که میافتد یک ظرفی از منابع سرمایه گذاری نه منابع عمرانی و منابع هزینهای منابعی که میشود منجر به افزایش تولید و اشتغال بشود در این قالب در اختیار استانداران قرار میگیرد ما در هر استان یک حساب مشخصی برای صندوق ایجاد میکنیم منابع آن جا واریز میشود گردش هم مجدد به همین همین حساب واریز میشود و مجدد میتوانند هر سال از این منابع استفاده کنند این اتفاق میتواند بسیار موثر باشد سوال بودجه سال آینده دیده شده رضایی بله در لایحه بودجه در قالب تبصره ۱۸ قانون بودجه سال آینده دیده شده که خوشبختانه کمیسیونهای مربوطه هم تا الان نظر موفق را اعلام کردهاند برای کمیسیون تلفیق امیدواریم کمیسیون تلفیق هم با تصویب موضوع در صحن بتوانیم شاهد باشیم.
سوال: آقای دکتر درباره کف و سقف و تضامین را بهش اشاره کردید الان یک مقدار هم درباره فرایند دریافت تسهیلات به صورت مختصر اگر میشود توضیح دهید الان یک فرد روستایی اگر بخواهد مراجعه کند صندوق کارآفرینی امید اول اینکه باید مراجعه کند به مرکز استان درسته؟
رضایی: خیر ما ۴۲۵ دفتر در شهرستانهای کشور داریم شهرستانهایی هم که از ۴۶۹ شهرستان عرض کنم که مابه تفاوتش با ۴۲۵ تا که دفتر نداشته باشیم دفتر مجاور موظف است که کلیه خدمات را ارائه دهد یک روز تا دو روز در فرمانداریهای آن شهرستان مستقر میشوند افراد و متقاضیان به آنها مراجعه میکنند ولیکن متقاضی اصلا ضرورتی ندارد که مستقیم به صندوق مراجعه کند هر فعالیت اقتصادی در یک بخش اقتصادی است یا بخش کشاورزی است یا صنعت و معدن است به دستگاه مورد نظر مراجعه میکند مجوز لازم را میگیرد از طریق دستگاه اجرایی معرفی میشود و میتواند عرض کنم در فرایند قرار بگیرد و از تسهیلات هم انشالله استفاده بکند.
سوال: الان برای بحث نظارت بر روی تسهیلات و آن روندی که دارد طی میشود و راستی آزمایی آمار و اطلاعاتی که از اشتغال میآید برای اینها چه اقداماتی انجام داده اید؟
رضایی : طرحهایی را که صندوق مورد حمایت قرار میدهد که متناسب با نوع طرح دوری اجرای طرح میزان تسهیلاتی که گرفته ما نظارتهای سه ماهه شش ماهه و یکساله داریم گزارش نه ماهی که از نظارت همکاران ما از سراسر کشور از طرحها داشتیم ۹۷ درصد طرحهایی که از تسهیلات صندوق استفاده کردن فعال هست و خوشبختانه نظارت را همانطور که عرض کردم قبل از تصویب بررسیهای لازم صورت میگیرد پرداخت تسهیلات به صورت مرحلهای انجام میشود و بعد از تصویب هم به صورت دورهای طرحها مراجعه میشود نظارتها صورت میگیرد این موضوع را هم ما داریم اگر کسی خلاف طرحها و آن توجیهی که ما به ما داده بود عمل نکرده باشد کل تسهیلات را موظف است تسهیلات و جرائم اش را یکجا پرداخت کند.
سوال: و روی بحث کسب و کارهای نیمه فعال و طرحهای تعطیل توضیح دادید یک مقدار البته اگر میشود یک مقدار بیشتر توضیح دهید ما الان بسیاری از طرحهای نیمه تمام داریم در کل کشور الان پخش است اینها برای آنها با توجه به آن تسهیلاتی که میدهید چه برنامهای دارید دقیقاً؟
رضایی: از انتهای سال گذشته معاون اول رئیس جمهور نهضت احیای واحدهای اقتصادی را در دستور کار قرار دادند، ابلاغی را برای معاونت توسعه روستایی خودشان صادر کردند به عنوان نماینده ویژه در آن قالب صندوق با نهضت احیا تفاهم نامه امضا کرد مبنی بر اینکه هزار واحد اقتصادی را احیا کنیم حداقل ۲ هزار میلیارد تومان بابت این منابع داشته باشیم که من خدمتتان عرض کردم ۵۳۱ واحد تا الان احیا شده این طرحها سه دسته طرح به اینها تعلق میگیرد طرحهای راکت طرحهای نیمه فعال یعنی طرحهایی که زیر ۵۰ درصد ظرفیت اسمی شان کار کنند طرحهای نیمه تمامای که بالای ۸۰ درصد فعالیت داشته باشند این طرحها بررسی میشوند همکاران ما در سراسر کشور با همکاری دستگاه اجرایی طرحها را مشخص کردند برخی را پرداخت کردند.
سوال: ۲۰۰۰ طرح را فرمودید؟
رضایی: هزار طرح را به میزان دو هزار میلیارد تومان تسهیلات که تا الان ۵۳۱ طرح تسهیلات شان پرداخت شده است.
سوال: یعنی ۵۳۱ طرح یا واحدی که نیمه تعطیل بوده یا تعطیل بوده اند؟
رضایی: تعطیل نیمه تعطیل و نیمه تمام.
سوال: الان اینها به چرخه تولید برگشت اند؟
رضایی: ۶۲۲ میلیارد تومان در قالب این تسهیلات پرداخت کرده ایم، برخی هم مشکل بیمه داشت، مشکل مالیات داشت، مشکل حقوقی داشت.
سوال: این ۵۳۱ طرح به چرخه تولید برگشتهاند ؟
رضایی: بله ۸۰۰۰ شغل هم در این طرحها ایجاد شده است دقیقه آن ۷۹۶۶ ایجاد اشتغال است.
سوال: و اطلاعات این ۵۳۱ واحد الان کجا موجود است؟
رضایی: این اطلاعات را منظم برای معاونت توسعه روستایی نهضت احیا ارسال می کنیم، در اختیار ما هم هست هرجا بخواهید در اختیارتان قرار میدهیم.
سوال: چون یک بحثی بود که راجع به بحثهای واحدهای نیمه تعطیل، چون وزارت صمت هم این کار را میکرد الان معاونت توسعه روستایی به صورت نماینده دارد این کار را میکند این بود که چرا لیست این واحدها که به چرخه تولید برگشته اند منتشر نمیشود؟
رضایی: همه منتشر میشود.
سوال: در اختیار مردم قرار دارد؟
رضایی: بله سامانه مشخصی را نهضت احیا ایجاد کرده است، هر وقت طرح اعلام میشود که این طرح به بهره برداری رسیده و آماده افتتاح است. اطلاعات به نهضت احیا داده میشود نهضت احیا در سامانهای که دارد ثبت میکند قابل رویت است ماه میتوانیم اینها را در اختیار قرار بدهیم یک نکته شما اشاره فرمودید من تکمیل کنم موضوع در مورد مثلاً آمار اشتغال ببینید ما الان داریم میگوییم ۳۰ هزار و ۸۰۰ طرح را به بهره برداری رسانده ایم به میزان ۹۲ هزار شغل این آمار ثبتی ما است بخشی در بخش کشاورزی است صنعت و خدمات جالب است مرکز آمار ایران به صورت فصلی نیروی کار را آمارگیری میکند آمارگیری که مرکز آمار ایران در پاییز امسال انجام داده در مقایسه با پاییز سال گذشته ۷۱۸ هزار فرصت شغلی این دیگر نیامده است دستگاههای اجرایی بپرسد مستقیم رفته از مردم پرسیده نمونه گیری قابل تحویل جامعه است ۷۱۸ ده هزار فرصت شغلی صرفاً در در دو بخش صنعت و معدن و خدمات ایجاد شده ۱۶۶۰۰۰ تعداد بیکاران کاهش پیدا کرده توضیع اش هم کاملاً مناسب است، لذا میخواهم بگویم آنچه که الان به صورت ثبتی اعلام شده با آنچه که دارد به صورت آمارگیریهای رسمی انجام شده و منتشر میشود کاملاً با هم همخوانی دارد.
سوال: ماروی یک خبری داشتیم برای به کارگیری پولهای نقدی که دست مردم وجود دارد یکسری صندوقهای خرد محلی توسط شما تشکیل شده درسته؟
رضایی: یکی از ویژگیهای طرحهای خرد و کوچکهای ناپایداری است درست است که خیلی منعطف هستند و خیلی سریع ایجاد میشوند طبیعی است که عرض کنم که با ناملایمات اقتصادی هم امکان دارد به سرعت از چرخه تولید خارج بشوند کاری که صندوق انجام میدهد به این صورت است که فعالیتهای به صورت زنجیرهای مورد حمایت قرار دهد یعنی اگر ما داریم زنجیرهای پوشاک را حمایت میکنیم یکسری فرایندهای پیشین فرآیندهای تولید و فرایندهای پسین در کنار همدیگر قرار بگیرد تجمیع اینها میشوند یک سرمایهگذاری متوسط به بالا در کنار هم قرار میگیرند حالا برای اینکه اینها گاها نیاز به منابعی دارند که بانک پذیر نیستند به سرعت باید منابع در اختیارشان قرار بگیرد ما آمدیم صندوقهای خرد محلی را طراحی کرده ایم.
سوال: زیر نظر خود صندوق؟
رضایی: زیر نظر خود مردم مثلاً زنجیره پوشاک است این زنجیره پوشاک بیست نفر هستند یک صندوق هم برایشان تشکیل داده ایم.
سوال: نقش صندوق چیست ؟
رضایی: ما بخشی از این صندوق مثلاً عرض کنم میخواهیم ۵۰۰ میلیون تومان منابع داشته باشه ۲۰۰ میلیون تومان مردم میآورند ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون صندوق به آنها پرداخت میکند این مدیریتش خودشان است هر وقت مواد اولیه بخواهند به سرعت میخواهند عرض کنم برای نیازهای ضروری شان منابع لازم داشته باشند میتوانند از آن صندوق استفاده کنند این صندوقهای خرد محلی در کنار فعالیتهای اقتصادی باعث شده که بقاء فعالیتهای اقتصادی به شدت پایدار بماند.
سوال: به پایداری آن واحدهای کوچک در واقع کمک میکند.
رضایی: بله درسته